Selectează o Pagină

Prin noi, motoarele se invartesc!

Ce sunt si cum functioneaza

Periile colectoare sunt destinate masinilor electrice rotative si sunt montate pe colectoare cilindrice sau pe inele de contact cilindrice. Materialele utilizate la executia corpul periei colectoare, sunt:

  • Electrografit:
  • Metalografit
  • Carbune dur

Fixarea conductorului de conexiune se face prin procedeul de indesare cu pulbere de cupru. De cele mai multe ori, capatul conductorului este fixat intr-un papuc de conexiune

Periile si colectorul sunt partile cele mai pretentioase din constructia si intretinerea motoarelor de curent continuu si a masinilor de curent alternativ sincrone. Pentru o comutatie buna la colectorul rotorului, periile de carbune trebuie sa respecte anumite criterii constructive si de calitate.

De ce sunt importante periile de carbune

Pe langa asigurarea functionarii motorului, periile de carbune de calitate reduc uzura motorului si prelungesc durata de functionare a acestuia. De aceea este important ca ele sa fie produse dupa parametrii bine definiti.

Periile colectoare de carbune trebuiesc inlocuite in mod regulat in functie de tipul motorului electric si de durata de utilizare .

Utilizarea de perii de carbune necorespunzatoare tipul motorului sau de calitate inferioara conduce la uzura prematura a colectorului si in scurt timp la defectarea motorului.